Durant la guerra civil l’estació de tren de Maçanet de la Selva va ser una estació molt important, ja que unia les dues línies de tren la de Portbou-Barcelona i la de Maçanet-Blanes-Barcelona, anomenada així com «L’EMPALME».

Aquesta estació de tren va servir per a transportar material de guerra i soldats amb l’arribada de les Brigades Internacionals. Era una de les estacions de la província de Girona on més entrades de Brigadistes queden documentades a multitud de documents. Entre els mesos d’octubre de 1937 i el febrer del 1938 a l’estació de Maçanet de la Selva queda documentada l’entrada de 3.589 Brigadistes Internacionals.

L’estació de tren va ser un dels objectius de l’aviació Legionaria dell Baleari, tant per la importància en l’enllaç de les dues línies de tren com per el transport de material i armament des de la frontera fins a diferents poblacions catalanes. El primer atac a la infraestructura ferroviària de Maçanet va ser el 20 d’abril de 1938 i l’últim atac va ser el 27 de gener de 1939 quan les tropes republicanes i la població civil fugia cap a l’exili on es van produir 2 víctimes mortals.

Representació de document real arxiu Brigades Internacionals
Fotografia bombardeig (Arxiu Militar d’Avila)