«Amb la creació del Comitè Revolucionari de Blanes durant els primers dies de la guerra, un grup de milicians armats va anar a buscar Miquel Alventosa «Cuca» (pare) per requisar el camió bolquet «Stewart», un camió molt potent importat dels Estats Units que la família havia comprat dos mesos abans de la guerra per treballar en la construcció del port de Blanes»
Així ens ho explica el seu fill, Miquel Alventosa, que encara guarda com un tresor els documents originals, dues fotografies d’aquell camió i la fotografia original del propi blindat, un tresor únic, que és part de la història dels blindats fabricats a Catalunya.

Autos-Blindats o Tiznaos, eren vehicles blindats improvisats. El terme «Tiznao» fa referència al color brut o negrós del blindatge. A l’inici del conflicte, a causa de la falta de recursos militars i amb l’auge dels Comitès Revolucionaris, grups d’obrers de les poblacions industrials van adaptar vehicles per a ser portats al front. Els materials emprats per blindar aquests vehicles eren xapes de ferro. Molts d’aquests blindats eren fets a correcuita i amb un mal disseny, fent uns vehicles amb excés de pes, una mala refrigeració, poc angle de gir o molt baixos. A causa de la seva mala construcció, van quedar ràpidament fora de combat.

El vehicle era un camió bolquet de la marca «Stewart» (Buffalo, Nova York), model 1-1/2 tones de 6 cilindres del 1934, refrigerat per aigua, amb 4 velocitats i una capacitat de càrrega d’una tona i mitja. El camió va ser confiscat a punta de pistola i portat als tallers de la SAFA, on els tècnics i operaris de la mateixa fàbrica el van transformar completament amb planxes de ferro, convertint-lo en un Blindat/Tiznao. Aquest vehicle blindat va ser equipat amb una metralladora, tal com es recull en diversos articles publicats als noticiaris de l’època, on es parla d’un autèntic blindat amb metralladora.

«Se ha puesto en marcha la expedición, a la vez que un camión blindado, provisto de ametrolladora, fabricado expresamente en talleres de la localidad (Blanes) y destinado asimismo para el firente»1

El vehicle blindat va ser acabat a mitjans d’agost de 1936 i va formar part de la Columna Malatesta, una columna de milicians de la CNT-FAI de Mataró, Blanes i altres poblacions del Maresme. El vehicle blindat, amb els milicians de Blanes, va marxar cap al front d’Aragó el dia 1 de setembre, fent parada a Mataró i posteriorment a Barcelona on la Columna, amb el vehicle blindat al capdavant de la formació, va desfilar pel passeig de Gràcia, Via Laietana i Diagonal. Al vespre del mateix dia, la secció motoritzada va sortir de la Caserna Bakunin (Caserna del Bruc) i va arribar a Caspe el dia 2 de setembre a les 18:00, després d’un llarg viatge amb moltes parades i amb un sol de ple estiu. Un cop arribat a Caspe, es perd la pista del vehicle, tot i que és possible que acabés a Almonacid de la Cuba (Belchite), juntament amb la Columna Malatesta.

Diagrama de les parts més importants del blindat – Manuel García Ávila

Després d’analitzar curosament la fotografia, vam descobrir una obertura a la part superior del blindatge, que servia per a ventilar i refrigerar la zona de càrrega en cas de tiroteig sense haver d’obrir l’accés al blindat.
El vehicle comptava amb una espitllera al lloc del copilot, pensada per a una arma automàtica, i un total de vuit espitlleres (tres a cada lateral i dues a la part posterior) per a 6 o 8 fusells, on tots els tiradors disparen drets.
L’accés era per la part posterior, tant pel conductor com pels milicians. Per accedir al motor, als laterals tenia instal·lades unes trapes per on poder manipular el motor a banda i banda del vehicle. Com a curiositat, el vehicle blindat comptava amb un orifici a la part frontal del capó, per a omplir el radiador d’aigua del motor, a més de les entrades d’aire al para-xocs frontal.

Vull agrair, molt, a Miquel Alventosa per obrir-me les portes de casa seva, explicar-me la història del vehicle i permetre’m documentar aquesta part tan important sobre la creació de vehicles blindats a la nostra terra. Gràcies a Miquel Alventosa, un apassionat dels vehicles i del modelisme, s’ha pogut preservar i documentar aquest vehicle blindat, ja que la fotografia és l’única prova de la seva existència. A més de la fotografia i els documents originals, la maqueta de ferro creada pel Miquel Alventosa ens ha estat de molta ajuda per a la creació del disseny en 3D.
També vull agrair a Manuel García Ávila, per l’aportació del disseny en 3D del blindat, que ens ajuda a veure el vehicle des de diferents angles i amb més realisme. Sense la teva feina aquest article no tindria el mateix valor.
En el següent enllaç podeu veure els seus treballs a més del disseny complet del blindat. https://garcia-avila.artstation.com/

Maqueta del blindat – Miquel Alventosa
  1. LAS NOTICIAS – 4-11-1936 ↩︎