El dia 20 de desembre de 1937 es va inaugurar a Caldes de Malavella la Clínica Militar núm. 2 a les instal·lacions del balneari Vichy Català, que fou incautat l’estiu de 1936.

Les instal·lacions de la clínica comptaven amb 108 habitacions amb 4 llits, una sala de festes amb 200 llits (amb una possible ampliació), i un altre dependència amb 100 llits més. En total amb cabuda de 800 soldats perfectament ampliable en cas de necessitat. A la clínica treballaven una trentena de professionals mèdics, entre ells brigadistes internacionals americans i anglesos. El cost mensual de la clínica era d’unes 23.000 pessetes.

A l’inauguració van assistir el Vice President de les Corts de la República, el Comissari de la Generalitat, el Cap de Sanitat Militar de Catalunya i el President de l’Audiència de Girona, entre d’altres alts càrrecs.

El 10 de març de 1938 el President Lluís Companys va assistir a un acte d’homenatge en honor als ferits de guerra celebrat a la Clínica Militar núm.2. Va aprofitar per visitar les instal·lacions de la clínica i les fonts termals. Durant la tarda, tot el poble de Caldes va assistir als jardins de la Clínica per rebre l’arribada del President. En la festa d’homenatge als ferits de guerra, la Banda Municipal de Barcelona va posar música a la festa fins que a l’arribar Lluís Companys la seva presència va ser acollida amb grans ovacions i visques a Catalunya i a la Republica. Tot seguit la Banda va tocar Els Segadors. Durant la visita per les instal·lacions, Companys va visitar als hospitalitzats, que va ser rebut amb cants a la Republica. El President va quedar impactat al presenciar un petit museu on es conservaven trossos de metralla extrets en operacions realitzades en el quiròfan de la clínica.

📷Moltes gràcies a Turisme Caldes de Malavella per la fotografia principal.