Al esclatar la guerra uns 100.000 estrangers van quedar atrapats a la zona republicana, almenys 15.000 eren alemanys i 6.000 italians.

El dia 21 de juliol de 1936, el cònsol italià que es trobava a l’ambaixada de Barcelona va demanar la intervenció per evacuar als ciutadans italians. Al dia següent Mussolini va respondre a la petició enviant part de la seva flota.
L’ Alemanya del III Reich també va ordenar el dia 23 de juliol enviar destructors per «defensar els interessos alemanys i protegir als ciutadans alemanys a Espanya».
Les evacuacions van començar el dia 23 de juliol i van continuar en menor mesura fins a finals d’octubre.

A la costa de La Selva ens consta que van atracar vaixells italians durant l’última setmana de juliol per evacuar ciutadans Italians i alemanys. Una prova d’aquests fets es l’informe alemany escrit a Berlín el dia 30 de juliol on parla que un destructor italià va evacuar 31 alemanys de Lloret de Mar.»BERLIN 30 JULIO : El comandante Marschall, capitan del buque blindado» «Admiral Scheer» se hizo cargo de 31 alemanes de Barcelona, que el destructor italiano «Grecale» había recogido en Lloret de Mar»

Les imatges són recreacions fetes per LaSelva1936, excepte la carta nàutica (sense Copyright)

@LaSelva1936