El dia 1 de desembre de 1938 a les 14:15 del mig dia 9 avions trimotors facciosos, van sobrevolar La Cellera de Ter deixant caure més d’un centenar de bombes, tot i que el bombardeig no va ser dins del nucli de la població de la Cellera, el criminal atac va provocar la mort de quatre veïns i diversos ferits.

L’objectiu d’aquest atac de l’aviació facciosa era bombardejar la central elèctrica del Pasteral per deixar sense llum a les fàbriques d’armament de la zona i part de les poblacions de Catalunya, ja que des de l’ocupació de Tremp, Camarasa i Sant Llorenç l’energia subministrada pel Pasteral va ser enviada cap a Barcelona. Existeixen informes d’espionatge franquista que en parlen d’aquesta central elèctrica i la situació dels objectius per a l’aviació (el pont del ferrocarril, la central i la presa ). Tot i el gran bombardeig del dia 1 de desembre, la presa del Pasteral no va patir cap desperfecte.

VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG A LA CELLERA DE TER
Salvador Roura 47 anys
Joaquima Vilajoliu 59 anys
Josep Lluis Martínez 5 anys
Secundina Bover 73 anys
Tot i que la població parla de tres víctimes més fins ara sense poder identificar-les

IMATGES:
Mapa centrals elèctriques (Energia Elèctrica de Catalunya 1994, p. 122)
Retall diari CNT Girona 3 desembre 1938
Fotografies (Postals col·lecció pròpia)
Mapa objectius (Creació pròpia)

En memòria a tots els que van patir aquest criminal atac.